«E» 2/10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Επιφυλάξεις εκφράζουν οι επιστήμονες για τη φύλαξη βλαστοκυττάρων. Τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα συλλέγονται από τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου και φυλάσσονται σε ειδικές τράπεζες. Απώτερος στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για αντιμετώπιση σοβαρής πάθησης στο παιδί.
Αν και οι επιστήμονες αμφιβάλλουν για τη χρηστικότητα μίας τέτοιας ενέργειας, πολλά ζευγάρια σπεύδουν να αποθηκεύσουν το βιολογικό αυτό υλικό, «καταθέτοντας» 2.000 ευρώ σε κάποια τράπεζα. Η αγορά αυτή γνωρίζει άνθηση στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ!
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής Παθολογίας κ. Σωτήρης Ράπτης, με αφορμή το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 8 έως τις 13 του μήνα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της φύλαξης των βλαστοκυττάρων, σε στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Η πραγματικότητα και οι μύθοι γύρω από τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου».
Ο κ. Ράπτης εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτικός, λέγοντας ότι το υλικό που συλλέγεται και φυλάσσεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ελάχιστες παθήσεις και με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία συλλογής έχει γίνει σωστά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα βλαστοκύτταρα θα αποτελέσουν, ίσως, το μέλλον στην αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων νοσημάτων. Τόνισε, όμως, ότι έχει γίνει κατάχρηση στη διαχείρισή τους, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα τα διαφημιζόμενα για τις ιδιότητές τους.
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι τα κύτταρα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση αιματολογικών νόσων, όπως η λευχαιμία, καθώς εξελίσσονται σε λευχαιμικά. Ολο αυτό το βιολογικό υλικό που φυλάσσεται από τις ιδιωτικές τράπεζες, δεν συμμετέχει καν στην παγκόσμια δεξαμενή μοσχευμάτων. Σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, απαγορεύεται η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης, ενώ στην Ισπανία ισχύει πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους.
[...]
Ολόκληρο το άρθρο στο "Έθνος".
2 σχόλια:
Εχω περάσει ατέλειωτες ώρες διαβάζοντας αρθρα σχετικά με το θέμα αυτό τον καιρό, μια που σύντομα πρέπει να αποφασίσω...δεν ξέρω έχω συγχυστεί εντελώς!
Και σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο αλωνίζουν οι εταιρείες χωρίς να έχει θεσπιστεί ένα πλαίσιο λειτουργίας τους. Οπότε λογικό είναι να συγχυζόμαστε αφού μόνοι μας προσπαθούμε να ενημερωθούμε και να προστατευτούμε το κατά δύναμη.
Από την άλλη, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουν προς το παρόν. Δεν ξέρουμε τι εφαρμογές μπορεί όντως να έχουν στο μέλλον. Είναι πολύ πιθανό να γίνουν βήματα τέτοια που να έχουν εφαρμογή σε αρκετές παθήσεις στο μέλλον και να σώζωνται ζωές.
Με αυτό το σκεπτικό, νομίζω πως ο κάθε γονιός δεν μπορεί να το αποκλείσει. Με τη γνώση όμως ότι ενδέχεται σοβαρά να μην έχει τα προσδοκόμενα ωφέλη σε ώρα ανάγκης - μακρυά από εμάς και όλα τα παιδιά του κόσμου.
Το βλέπω κάπως σαν ένα συμβόλαιο ασφάλισης υγείας. Αν η ανάγκη χτυπήσει την πόρτα, θα είναι καλύτερα να μετανιώσω που το έκανα και όχι το αντίθετο. Η αληθινή του χρησιμότητα όμως μόνο σε αυτήν την απευκταία περίπτωση θα αποδεικνύοταν.
Πιο πριν (τουλάχιστο για την ώρα) δεν μπορείς να ξέρεις και εύχομαι πραγματικά να μη μάθεις ποτέ.
Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς καλύτερα. Νομίζω πως υπογράφεται ένα συμβόλαιο μεταξύ γονιών & εταιρείας. Ζήτησε από μερικές εταιρείες να διαβάσεις προκαταβολικά όλους τους όρους και τα ψιλά γράμματα.
Μάθε όσα μπορείς για τη διαδικασία. Η σωστή συλλογή είναι απαραίτητη προϋπόθεση καλής χρήσης τους στο μέλλον. Ρώτησέ τους διεξοδικά για τις μεθόδους τους και αν τις δίνουν στον πελάτη σε γραπτή μορφή - αν συμπεριλαμβάνονται στο συμβόλαιο ακόμη καλύτερα.
Αν σκεφτώ ή μάθω κάτι άλλο θα επανέλθω. Προς το παρόν να χαίρεσαι κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης σου. Όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει χώρος για αρνητικές σκέψεις, έτσι; Τίποτα απ' όσα λέμε εδώ, καθαρά μόνο για προληπτικούς λόγους, δεν θα σου χρειαστεί ποτέ :)
Δημοσίευση σχολίου