RSS

23.11.07

Ερώτηση στη Βουλή για την εξωσωματική γονιμοποίηση


Είδηση από την πύλη 2810.gr - Η Κρήτη στο διαδίκτυο (23/11/07)

Να καλύπτονται πέντε αντί για τέσσερις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης από τα ασφαλιστικά ταμεία ζητά με ερώτηση του προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Παράλληλα ζητά να μάθει σε ποιές ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο ώστε να ενισχύσει τα δημόσια κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς και πότε θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που θα οδηγήσει στην εφαρμογή του νόμου 3305/2005. Ο νόμος αυτός καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και την απαιτούμενη διαδικασία για την κάλυψη από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των δαπανών εφαρμογής των μεθόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και των συναφών τεχνικών.

Ο κ. Αυγενάκης στην ερώτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στη χώρα μας περίπου 250.000-300.000 ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα και μόλις το 6,5% καταφεύγει σε αυτή τη μέθοδο το κόστος της οποίας ποικίλει από 1500 έως και 4.000 ευρώ για μια θεραπεία. Στο κόστος όμως πρέπει να συνυπολογιστεί και η φαρμακευτική αγωγή η οποία επίσης κοστίζει ανεβάζοντας το συνολικό ποσό ακόμα και στα 5.000 ευρώ. Την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόλις 352 ευρώ για τη μέθοδο, και 75%-100% για τη θεραπεία. Και όλα αυτά τη στιγμή που το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας γίνεται ολοένα και σοβαρότερο με δείκτη γονιμότητας μόλις 1,) παιδιά ανά ζευγάρι!


Ακόμη μία ερώτηση προστίθεται στο πλήθος των ερωτήσεων για την κάλυψη της εξωσωματικής. Ευτυχώς οι 300 δεν μας ξεχνάνε και τους είμαστε ευγνώμωνες γι αυτό. Για να δούμε τι θα απαντήσει (αν απαντήσει) ο κ. Υπουργός...