RSS

17.12.07

Η παχυσαρκία συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης


Νέα μεγάλη έρευνα, Ολλανδών επιστημόνων, υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία επηρρεάζει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα. Από το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην πύλη iatronet:

Μειώνεται η γονιμότητα των γυναικών όσο αυξάνονται τα κιλά

Οι πιθανότητες μιας υπέρβαρης γυναίκας να συλλάβει μειώνονται σταθερά όσο αυξάνεται το βάρος της, υποδεικνύει νέα μεγάλη έρευνα.

Μεταξύ 3.000 γυναικών με προβλήματα γονιμότητας, υπήρξε πτώση κατά 4% στις πιθανότητες σύλληψης για κάθε μονάδα ΒΜΙ που αυξανόταν πάνω από κάποιο σημείο.

Δανοί ερευνητές, που γράφουν στο περιοδικό ‘Human Reproduction’, δήλωσαν ότι οι πολύ παχύσαρκες γυναίκες είχαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Η Βρετανική Ένωση Γονιμότητας ανακοίνωσε ότι το βάρος ορισμένων γυναικών ενδεχομένως θα πρέπει να τις αποκλείσει από την προσπάθεια για Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία περιορίζει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει με φυσιολογικό τρόπο, αλλά ανησυχούν περισσότερο για τον αυξημένο κίνδυνο από τα παραπάνω κιλά σε αυτήν και το παιδί της.

Η έρευνα, ομάδας του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Άμστερνταμ, είναι η πρώτη που εξέτασε μια μεγάλη ομάδα γυναικών που προσπαθούσαν να συλλάβουν και να διαπιστώσει άμεσα την επίδραση που είχε ο ΒΜΙ στο αποτέλεσμα. Όλες οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν επισκεφθεί γιατρούς ειδικούς στην τεχνητή γονιμοποίηση, αλλά δεν φάνηκε εμφανής αιτία για την αποτυχία τους να συλλάβουν, καθώς είχαν φυσιολογική ωορρηξία.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του ΒΜΙ και της πιθανότητας να συλλάβουν.

Σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν ΒΜΙ μεταξύ 21 και 29, για κάθε μια μονάδα αύξησης του ΒΜΙ μεταξύ 30 και 35 η μείωση των ποσοστών σύλληψης ήταν της τάξης του 4%.

Οι πολύ παχύσαρκες γυναίκες, με ΒΜΙ πάνω από 35, είχαν μεταξύ του 26% και 49% λιγότερες πιθανότητες σύλληψης σε σύγκριση με αυτές που είχαν ΒΜΙ μεταξύ 21 και 29.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr.Jan Willem van der Steeg, σημειώνει ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, δεδομένης της εξάπλωσης της παχυσαρκίας. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να πληροφορηθούν για τις μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας στη σύλληψη λόγω των παραπάνω κιλών. Υποθέτουν ότι το χάσιμο βάρους θα αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης χωρίς θεραπεία.


Η περίληψη της έρευνας στo Human Reproduction: Obesity affects spontaneous pregnancy chances in subfertile, ovulatory women