RSS

27.2.08

3 χρόνια μετά: η ίδια παντελής αδιαφορία


Τα είπαμε από τον περασμένο Οκτώβριο:

"Θυμόμαστε ακόμη, δύο χρόνια νωρίτερα, τον κ. Πρωθυπουργό στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα «Υγεία και Κοιννωνική Αλληλεγγύη», στις 18 Μαρτίου 2005:

"Διαμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο για την κατοχύρωση των μεθόδων τεχνητής γονιμοποίησης, που μπορούν πλέον να εφαρμόζονται δωρεάν, αφού για πρώτη φορά καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την πλήρη κάλυψη του κόστους, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι μια σημαντική αρωγή στα ζευγάρια - και ιδίως τα οικονομικά ασθενέστερα - που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα. Υπενθυμίζω ότι ήμασταν η μόνη χώρα στην Ε.Ε., που δεν είχε σχετικούς κανόνες"

Σημειώστε το "ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ": για τον κ. Πρωθυπουργό το θέμα είναι λήξαν. Από τον Μάρτιο του 2005."


Τα λέει πρόσφατα ξανά και η ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Κυβερνητική κοροϊδία σε 300.000 ζευγάρια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 23/2/2008
Της Ελενης Πετροπούλου

«Μπορούν πλέον να εφαρμόζονται δωρεάν» οι μέθοδοι τεχνητής γονιμοποίησης δήλωνε ο Κ. Καραμανλής σε ομιλία του στη Βουλή στις 18 Μαρτίου 2005. Τρία χρόνια μετά, το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξακολουθεί να επιβαρύνει τα 250.000 - 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας. Κόστος που φθάνει έως και 4.000 ευρώ για μία προσπάθεια (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής). Τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία επιστρέφουν μόλις 352,16 ευρώ και ενώ πολλά από τα ζευγάρια (σχεδόν επτά στα 10) που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί μέσω τεχνητής γονιμοποίησης, αναγκάζονται να καταφύγουν στη διαδικασία παραπάνω από μία φορά!

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση πάρα πολλά ζευγάρια, τα οποία δεν «αντέχουν» οικονομικά αυτή τη διαδικασία, όταν για τον ίδιο τον πρωθυπουργό το θέμα είναι λήξαν από τον Μάρτιο του 2005.

Από τον Ιανουάριο του 2005

Ο σχετικός νόμος αν και έχει ψηφιστεί -από τον Ιανουάριο του 2005- ουσιαστικά παραμένει «ανενεργός», αφού μέχρι σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην κάλύψη των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 28 του ν. 3305/2005 προβλέπει ότι: «Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των συναρμόδιων Υπουργών, ύστερα από γνώμη της Αρχής, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η απαιτούμενη διαδικασία για την κάλυψη από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των δαπανών εφαρμογής των μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ι.Υ.Α.) και των συναφών τεχνικών, καθώς και η κάλυψη των ανασφάλιστων δικαιούχων από το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας».

Ωστόσο, η ανεξάρτητη Αρχή που αναφέρεται και που απαιτείται τόσο για την περιφρούρηση του νομικού πλαισίου όσο και την έκδοση του Π.Δ. αν και συστάθηκε στα τέλη του 2005, μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει. Και αυτό, όπως η ίδια η Αρχή αποκαλύπτει στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων που κατέθεσε πριν από λίγους μήνες στη Βουλή, εξαιτίας της συνειδητής υποβάθμισής της από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, δεν έχει λάβει από τη πολιτεία έως σήμερα, την απαραίτητη υποστήριξη (προσωπικό-υποδομές) για να φέρει εις πέρας τη θεσμική αποστολή της και κυρίως το ρυθμιστικό της ρόλο, γεγονός που έχει οδηγήσει τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης να λειτουργούν χωρίς ουσιαστική εποπτεία και τα περισσότερα από 250.000 -300.000 υπογόνιμα ζευγάρια να παραμένουν στην ουσία απροστάτευτα.

Ερώτηση Σκουλάκη

Το θέμα επανέφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Όπως αναφέρει, τόσο ο υπουργός Υγείας με δηλώσεις του στις αρχές Μαϊου 2007 όσο και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, έχουν εξαγγείλει «την πλήρη κάλυψη της εξωσωματικής γονιμοποίησης από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, έχουν συμπληρωθεί ήδη 3 χρόνια μη εφαρμογής του Νόμου 3305/2005 για την Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ι.Υ.Α.), της μη έκδοσης του σχετικού Π.Δ. αλλά και της συνειδητής υποβάθμισης της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής από την κυβέρνηση.

Κανένας έλεγχος ελλείψει προσωπικού

Χωρίς κανένα έλεγχο λειτουργούν οι Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας, αφού η αρμόδια για τον έλεγχό τους Αρχή υπολειτουργεί. Όπως αναφέρεται στην έκθεση που η ίδια η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συνέταξε και κατέθεσε στη Βουλή στις 7 Ιουνίου 2007, «η Αρχή κατόρθωσε στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της να παραγάγει σημαντικό έργο, χωρίς όμως να έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της».

Όπως εξηγεί «η αδυναμία αυτή οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους και, κυρίως, στην έλλειψη στοιχειώδους συμπαράστασης από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο δεν αντιμετωπίζει την Αρχή ούτε καν ως δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσία του, πολλώ δε μάλλον ως ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή».Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της η Αρχή δεν διαθέτει ούτε έναν υπάλληλο. Αποτέλεσμα της υποβάθμισής της, η Αρχή, όπως αναφέρεται στην έκθεσή της, παρουσιάζει:

* Αδυναμία επιθεώρησης και ελέγχου των Μονάδων ΙΥΑ και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης ενόψει αδειοδότησής τους.
* Αδυναμία αντιμετώπισης ενδεχόμενων καταγγελιών επί παρανόμων ενεργειών των ελεγχόμενων φορέων.
* Αδυναμία καταγραφής των αποτελεσμάτων εφαρμογής των μεθόδων ΙΥΑ και τήρησης των νόμιμων μητρώων και αρχείων.

Λειτουργεί Αρχή χωρίς... προσωπικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι «τα μέλη της Αρχής που διαμένουν εκτός Αθηνών προσέρχονται στις συνεδριάσεις με δικές τους δαπάνες, ματαίως αναμένοντας την κάλυψη των εξόδων αυτών, ενώ δεν έχει ακόμη καταβληθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο μηνιαία αποζημίωση στα μέλη της Αρχής».

Στην πραγματικότητα η Αρχή λειτουργεί χωρίς... προσωπικό. Η μοναδική διοικητική υπάλληλος που εργάζεται για την Αρχή δεν βρίσκεται καν στα γραφεία της Αρχής αλλά στους χώρους του υπουργείου Υγείας, καθώς εργάζεται υπό καθεστώς παράλληλης απασχόλησης. «Δεν υπάρχει καν τρόπος το κοινό να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Αρχή, διότι η εν λόγω υπάλληλος δεν βρίσκεται στα γραφεία της Αρχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

«Η Αρχή αδυνατεί να επιτελέσει το σημαντικότατο έργο το οποίο της έχει ανατεθεί», υπογραμμίζεται στην έκθεση, «γεγονός που αποδυναμώνει εμπράκτως τον νόμο και οδηγεί την εφαρμογή της ΙΥΑ στο παλαιό καθεστώς ανομίας».

Οι αριθμοί για τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

* 1 στα 20 παιδιά γεννιέται στην Ελλάδα με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
* 12.000 περίπου κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια στη χώρα μας.
* 250.000 - 300.000 υπολογίζεται ότι είναι τα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας.
* 50 με 60 ζευγάρια περίπου καταφεύγουν μηνιαίως στην εξωσωματική.
* 1 στα 5 περίπου νέα ζευγάρια στη χώρα μας δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί.

1 σχόλια:

ΘέΤΩ είπε...

Καταρχήν συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Το ζήτημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην εποχή μας. Εμείς ως ΜΚΟ Θέτω ασχολούμαστε με θέματα υιοθεσίας και μας έχει απασχολήσει και το ζήτημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Θα θέλαμε αν σας είναι εύκολο να μας ενημερώσετε σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτετε, σχετικά με τον αριθμό των ζευγαριών που προσφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση ετησίως και τα ποσοστά και τη συχνότητα επιτυχίας. θα θέλαμε αν σας είναι εύκολο να μας ενημερώσετε απο που τα αντλείτε.
Φιλικά,
ΘέΤΩ ΜΚΟ- Δράσεις για την Αναδοχή την Υιοθεσία και την Οικογένεια.
e-mail : theto.mko@gmail.com