RSS

19.11.10

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Ερώτηση Σκουλάκη στη Βουλή για τη πλήρη εφαρμογή του Νόμου για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

 

«Την έκδοση των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ.) για τη πλήρη εφαρμογή του νόμου για την εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ι.Υ.Α.)» ζητά από την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Όπως τονίζει ο κ. Σκουλάκης «ο Ν. 3305/2005 για την «Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» παραμένει ανενεργός εδώ και 4 περίπου χρόνια, δεδομένου ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν προχώρησε στην έκδοση των αναγκαίων Π.Δ.». Τα εν λόγω Π.Δ. αφορούν το καθορισμό:
·        των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (άρθρο 16, παρ. 4)
·        των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Τράπεζας Κρυοσυντήρησης (άρθρο 17, παρ. 5).
·        των προϋποθέσεων για την κάλυψη από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των δαπανών εφαρμογής των μεθόδων Ι.Υ.Α. και των συναφών τεχνικών, καθώς και για τη κάλυψη των ανασφάλιστων δικαιούχων από το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας (άρθρο 28, παρ. 1 και 2).

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι:

·        η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει ολοκληρώσει – εδώ και πάρα πολύ καιρό - τη προετοιμασία των εν λόγω Π.Δ., τα οποία όμως – σύμφωνα με πληροφορίες – έχουν «κολλήσει» στο στάδιο της νομικής επεξεργασίας.
·        η μη ψήφιση του Π.Δ. για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τραπεζών Κρυοσυντήρησης έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιωτικές μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης να λειτουργούν χωρίς ουσιαστική εποπτεία και τα περισσότερα από 250.000 -300.000 υπογόνιμα ζευγάρια να παραμένουν στην ουσία απροστάτευτα.
·        το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης για τα υπογόνιμα ζευγάρια στην Ελλάδα είναι δυσβάσταχτο, καθώς καλούνται να πληρώνουν από 3.000 έως και 5.000 € για μία προσπάθεια (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής), την ίδια στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία τους επιστρέφουν μόλις 352,16 €.

Κατόπιν των παραπάνω, ο κ. Σκουλάκης ερωτά την αρμόδια υπουργό:
[α] πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των αναγκαίων Π.Δ. για τη πλήρη εφαρμογή του Ν. 3305/2005 και
[β] ποιος είναι ο συνολικότερος προγραμματισμός του Υπ. Υγείας για το μέλλον της Ι.Υ.Α. στην Ελλάδα και την ενίσχυση της, η οποία ως τώρα  έχει παντελώς αγνοηθεί.