RSS

29.10.07

Eρώτηση προς την Υφυπουργό Απασχόλησης

Κατά καιρούς έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ορίζει ο Νόμος 3305 για την Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής [13.8.2007, 13.7.2007, 13.7.2007, 4.5.2007, 2.5.07, 6.2.2007, 10.1.2007 (περιλαμβάνεται και απάντηση του υφυπουργού), 9.1.2007, 8.11.2006].

Από όλες όμως τις σχετικές ερωτήσεις, κράτησα αυτήν που είχε καταθέσει η κ. Σοφία Καλατζάκου, τον Σεπτέμβριο 2005, στους τότε αρμόδιους υπουργούς:


ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς:

Α) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτα Κακλαμάνη

Β) Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο

Αγαπητοί κύριοι Υπουργοί,


Τον Ιανουάριο του 2005 περάσαμε έναν νόμο για την ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη του κόστους της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα δυο Προεδρικά Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Απασχόλησης θα πρέπει να έχουν υπογραφεί το πολύ μέσα σε ένα έτος από την δημοσίευση του νόμου 3305 «Εφαρμογή των μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» στο συγκεκριμένο ΦΕΚ 17 Α’/27.1.2005, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο του 2006.

Υπενθυμίζω ότι η διαδικασία αυτή που αγγίζει τα 5,000 ευρώ ανά προσπάθεια αφορά διακόσιες χιλιάδες ζευγάρια περίπου στην Ελλάδα που στο μεταξύ επιβαρύνονται σημαντικά την προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδιά. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικογένειας και παίρνει μέτρα υπέρ των οικογενειών με τρία παιδιά δεν νοείται τόση μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή των συγκεκριμένων Προεδρικών Διαταγμάτων.


ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ οι κκ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:


1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κάθε Υπουργείο σε ότι αφορά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος;


2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα σύνταξης και υπογραφής των Προεδρικών Διαταγμάτων σε κάθε ένα από τα δυο Υπουργεία;


Ημερομηνία: 22 Σεπτεμβρίου 2005

Υπογραφή

Σοφία Καλαντζάκου

Βουλευτής Μεσσηνίας


Θεωρώ την ερώτηση που είχε κάνει η κ. Καλαντζάκου, τον Σεπτέμβριο του 2005, ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας για τον λόγο ότι σήμερα η κ. Καλαντζάκου βρίσκεται σε μία από τις πλέον αρμόδιες θέσεις όσον αφορά το θέμα της κάλυψης των εξόδων εξωσωματικής από τα ασφαλιστικά ταμεία: Η κ. Καλαντζάκου είναι Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Θυμίζω ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι αυτό που - μαζί με το Υπουργείο Υγείας - όφειλε να έχει εκδόσει το σχετικό Π.Δ. μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ν.3305, έως τον Ιανουάριο του 2006.

Από τη μία ικανοποιήθηκα με την ευαισθησία και τον δηκτικό τρόπο που κατέθεσε την ερώτησή της στους αρμόδιους υπουργούς η κ. Καλαντζάκου, από την άλλη μου δημιουργήθηκαν τα εξής ερωτήματα. Εάν τον Σεπτέμβριο του 2005 ήταν αδιανόητα μεγάλη η καθυστέρηση των 8 μηνών για την κ. Καλαντζάκου, σήμερα - μετά από 2 χρόνια-, τον Οκτώβριο του 2007, τι θα είχε να πει η ίδια, από μία εκ των πιο καίριων θέσεων, για το ζήτημα αυτό; Εάν κάποιος της έθετε σήμερα τα δύο ερωτήματα που είχε εκείνη θέσει τότε στον Υπουργό Απασχόλησης, τι θα απαντούσε για την πορεία των Π.Δ. η σημερινή Υφυπουργός Απασχόλησης;

Απηύθυνα αυτά τα ερωτήματα στην κ. Καλαντζάκου με την παρακάτω επιστολή, στην ηλεκτρονική της δ/νση sofiakalantzakou@otenet.gr η οποία είναι αναρτημένη στη σελίδα της βουλής:

Αγαπητή κυρία Καλαντζάκου,

Ενημερώθηκα από την προσωπική σας ιστοσελίδα ότι τον Σεπτέμβριο του 2005 είχατε καταθέσει ερώτηση προς τους τότε κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης σχετικά με την καθυστέρηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ορίζει ο Νόμος για την «Εφαρμογή των μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».

Τότε, οκτώ μήνες μετά την δημοσίευση του Νόμου 3305, υποστηρίζατε ότι «δεν νοείται τόση μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή των συγκεκριμένων Προεδρικών Διαταγμάτων» και ότι «θα πρέπει να έχουν υπογραφεί το πολύ μέσα σε ένα έτος από την δημοσίευση του».

Αν οκτώ μήνες μετά τη δημοσίευση του Νόμου, η καθυστέρηση ήταν τόσο μεγάλη που δεν νοείτο, τι θα πρέπει να πούμε σήμερα για τα τρία χρόνια καθυστέρησης; Για τις συνέπειες που υφίστανται τα «διακόσιες χιλιάδες ζευγάρια περίπου στην Ελλάδα που στο μεταξύ επιβαρύνονται σημαντικά την προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδιά»;

Σήμερα, είστε Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Κατέχετε μία από τις πλέον αρμόδιες θέσεις που σας επιτρέπει και σας δίνει την ευκαιρία να δείξετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας και την ευαισθησία σας προς τα χιλιάδες ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Θα ήθελα λοιπόν, να σας απευθύνω τα ίδια ερωτήματα που θέσατε εσείς τότε στους συναδέλφους σας και σας παρακαλώ να απαντήσετε όσον αφορά το Υπουργείο Απασχόλησης:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κάθε Υπουργείο σε ότι αφορά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος;
2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα σύνταξης και υπογραφής των Προεδρικών Διαταγμάτων σε κάθε ένα από τα δυο Υπουργεία;

Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,
[Όνομα & Επώνυμο]



Υ.Γ. Θεωρώ δεοντολογικά ορθό να σας ενημερώσω ότι η επιστολή αυτή θα αναρτηθεί στο ιστολόγιο «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή α λα Ελληνικά» καθώς επίσης και η απάντησή σας. Εάν έχετε οποιαδήποτε αντίρρηση για τη δημοσίευση της απάντησής σας, σας παρακαλώ να μου το επισημάνετε. Ευχαριστώ και πάλι.


Όπως ενημερώνω και την ίδια και εφόσον το επιτρέπει, η απάντηση της Υφυπουργού θα αναρτηθεί σε αυτό το ιστολόγιο μόλις ληφθεί.

Όποια και όποιος αναγνώστης επιθυμεί να θέσει αυτά ή παρόμοια ερωτήματα στην Υφυπουργό, το κείμενο της επιστολής είναι στη διάθεσή του - είτε να το στείλει αυτούσιο ή να το μετατρέψει όπως την/τον εκφράζει καλύτερα.