RSS

15.2.08

Κινητά τηλέφωνα και ανδρική γονιμότητα

Από το health.in.gr:

Νέα Υόρκη: Η κατάχρηση του κινητού τηλεφώνου σε καθημερινή βάση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κλιβελαντ με επικεφαλής τον Δρ Ασοκ Αγκαρβαλ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 361 άνδρες και διαπίστωσαν ότι υπήρχε συσχετισμός μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και ποιότητας σπέρματος.

Κατά μέσο όρο, όσο περισσότερες ώρες μιλούσε κανείς στο τηλέφωνο του καθημερινά, τόσο χαμηλότερος ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και τόσο υψηλότερο το ποσοστό του μη φυσιολογικού σπέρματος.

Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε παλαιότερες έρευνες για τις πιθανές επιπτώσεις που έχει στην υγεία η χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών. Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει τη μακροχρόνια χρήση συσκευής κινητής τηλεφωνίας με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων, αν και άλλες έρευνες δεν έχουν επιβεβαιώσει τον συγκεκριμένο συσχετισμό.

Η ανησυχία που διατυπώνεται είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα θεωρητικά μπορούν να προκαλέσουν ιστολογικές βλάβες, καταστρέφοντας το DNA. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι τα κινητά τηλέφωνα κατά κάποιο τρόπο καταστρέφουν το σπέρμα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου με τη μειωμένη ποιότητα σπέρματος. Αν και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Τα δείγματα σπέρματος από τους 361 άνδρες που είχαν επισκεφθεί την Κλινική Γονιμότητας του Πανεπιστημίου σε διάστημα ενός έτους εξετάστηκαν και οι άνδρες ερωτήθηκαν για τη συνήθεια της χρήσης του κινητού τηλεφώνου.

Γενικά, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και της ποιότητας έτειναν να φθίνουν καθώς η καθημερινή χρήση του κινητού τηλεφώνου αυξανόταν. Οι άνδρες που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν το κινητό τους περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα είχαν τον χαμηλότερο μέσο αριθμό σπερματοζωαρίων και το λιγότερο φυσιολογικό, βιώσιμο σπέρμα.

Aρα η μεγάλη χρήση του κινητού τηλεφώνου σχετίζεται με την χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος, αλλά κατά πόσο τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν άμεσα την ανδρική γονιμότητα παραμένει αδιευκρίνιστο.