RSS

17.2.08

Δ. Αβραμόπουλος: Ενας υπουργός πολύ large



Από τη σημερινή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:

Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

Μπορεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής να μην διανοήθηκαν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 32.700 ευρώ για ένα εθιμοτυπικό δώρο σε επίσκεψη στο εξωτερικό και με 6.976 ευρώ για λουλούδια σε εκδηλώσεις. Το έπραξε όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.», ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος.

Δύο φορές τον Δεκέμβριο του 2006 η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να θεωρήσει εντάλματα πληρωμής για έξοδα του υπουργού.

*Την πρώτη, με την απόφαση 85/ δεν ενέκρινε ποσό 32.700 ευρώ για την προμήθεια αγάλματος του Ιπποκράτη το οποίο παράγγειλε ο ίδιος ο υπουργός υγείας στον γλύπτη Γ. Ρουμελιώτη, προκειμένου να το προσφέρει στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Πεκίνου κατά την επίσημη επίσκεψή του στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ως λόγοι για την απόφαση αυτή της αρμόδιας επιτρόπου αναφέρονται: α) Η προμήθεια «ανατέθηκε απευθείας στον φερόμενο ως δικαιούχο του εντάλματος καλλιτέχνη χωρίς να τηρηθεί η ειδική διαδικασία για την προμήθεια έργων τέχνης». β) Η εντελλόμενη δαπάνη «υπερέβαινε το επιβαλλόμενο από τους κανόνες της εθιμοτυπίας μέτρο».

*Τη δεύτερη, με την απόφαση 81/ χαρακτηρίστηκε ως μη νόμιμη η δαπάνη 6.976 ευρώ για λουλούδια, με το αιτιολογικό ότι «δεν εξειδικεύονται οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις επ' ευκαιρία των οποίων πραγματοποιήθηκε η προμήθεια αυτή, ούτε περαιτέρω προκύπτει η ταυτότητα των τιμώμενων προσώπων, σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της συγκεκριμένης δαπάνης υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο....» για την ικανοποίηση του επιδιωκόμενου σκοπού εθιμοτυπίας.

Ιπτάμενος και ανοιχτοχέρης

Οι δύο αποφάσεις -για το δώρο στο Πεκίνο και τα λουλούδια- της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο υπουργείο Υγείας υιοθετήθηκαν με την 66/ και την 133/ αντίστοιχα, έγγραφη γνώμη του ασκούντος καθήκοντα αντεπιτρόπου της Επικρατείας, συμβούλου Γ. Βοΐλη. Στη συνέχεια εγκρίθηκαν, στις 15/5/2007 και 8/5/2007 αντίστοιχα, από το 4ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο την Ελένη Φώτη.

Εδώ αρχίζει η αντίστροφη πορεία: Το ίδιο τμήμα με την ίδια πρόεδρο μετά την αίτηση ανάκλησης των αποφάσεων από τον υπουργό Υγείας, ανέκρουσε πρύμναν και ανακάλεσε τις προηγούμενες αποφάσεις του με το επιχείρημα της «συγγνωστής πλάνης».

- Για το δώρο στο Πεκίνο, επινοήθηκε ότι πρόκειται για την προβολή της Ελλάδας «στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008».

- Για τα λουλούδια, ενώ επισημαίνεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης με το οποίο κρίθηκε μη νόμιμη η δαπάνη, ανακαλύφθηκε, εντούτοις, ότι το υπουργείο Υγείας είναι... πλούσιο όσον αφορά τις δημόσιες σχέσεις του υπουργού.

Οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού μπορούν να περιμένουν.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/02/2008


Και τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο Νόμος περί Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μπορούν να περιμένουν, βεβαίως-βεβαίως... συμπληρώνουμε εμείς.

Τον Γενάρη κλείσαμε 3 χρόνια μη εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου. Τρία χρόνια ανομίας και εμπαιγμού. Άντε να τα εκατοστήσουμε, τα κορόιδα που προσπαθούμε να κάνουμε παιδί με εξωσωματική! Γιατί εκεί πάει το πράγμα μια και ο κύριος Υπουργός έχει σοβαρότερα έξοδα να επιμεληθεί. Για κάθε προσπάθεια θα σκάμε το 4χίλιαρο και από τα ταμεία θα παίρνουμε 352 ευρώ στον αιώνα τον άπαντα. Και θα περιμένουμε να εφαρμοστεί ο Νόμος που ψηφίστηκε στον αιώνα τον άπαντα. Τι κι αν όταν αποφασίσετε κάποτε να εφαρμόσετε τον Νόμο, εμείς πλέον θα έχουμε γεράσει τόσο που δεν θα μπορούμε να κάνουμε παιδιά ούτε με εξωσωματική;

Αλήθεια κύριε Υπουργέ, εκεί που κάνετε τις δημόσιες σχέσεις σας, αξίζει να πίνετε και κάτι στην υγεία των κορόιδων, δεν βρίσκετε;