RSS

7.4.09

Πρόσφατες Εξελίξεις για τον νόμο ΙΥΑ

Με αριθμό 509/10-2-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίου Κωνσταντίνου Γείτονα προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την κάλυψη της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Γείτονα έχει ως εξής:

«Η πλήρης ρύθμιση των θεμάτων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ) είναι κοινωνική αναγκαιότητα λόγω του δημογραφικού, εθνική προτεραιότητα και συνταγματική υποχρέωση. Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια που καταφεύγουν στην ΙΥΑ για να τεκνοποιήσουν. Η κάθε προσπάθεια εξωσωματικής σε ιδιωτικό κέντρο κοστίζει από 1500 έως και 4000 ευρώ. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει και να βοηθήσει αυτά τα ζευγάρια. Πριν τέσσερα χρόνια ψηφίστηκε ο νόμος 3305/2005 με τον οποίο συμπληρώθηκε ο νόμος 3089/2002. Μέχρι σήμερα δυστυχώς η πρόνοια του νόμου για ανάληψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει γράμμα κενό καθώς καθυστερεί η έκδοση του προεδρικού διατάγματος. Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μου στο θέμα (τελευταία 9953/14-11-2008) η απάντηση του κυρίου Υπουργού ότι «η κατάρτιση του προεδρικού διατάγματος βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας» δεν πείθει πια κανέναν. Η Ανεξάρτητη Αρχή ήδη από το 2006 έχει δώσει τη γνωμοδότησή της στο θέμα. Οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν επίσης υποβάλει σχετικά τις προτάσεις τους. Η καθυστέρηση δύο και πλέον ετών για την έκδοση του εν λόγω προεδρικού διατάγματος είναι ανεπίτρεπτη.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός πότε θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που αφορά στην κάλυψη του κόστους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τα ασφαλιστικά ταμεία και με ποιόν τρόπο θα επιμεριστεί το κόστος».


Στην ερώτηση του κυρίου Γείτονα θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Πρόεδρε, αγαπητέ συνάδελφε, πράγματι το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως πολύ καλά ξέρετε, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη επιστημονική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα επίσης για μια χώρα που παρουσιάζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Πέρα από ένα καθαρά ιατρικό θέμα, είναι θέμα κοινωνικό, ηθικό και νομικό και πιστεύω ότι μία χώρα με το δημογραφικό αυτό πρόβλημα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη και να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Θα έλεγα ακόμα ότι είναι ένα σημείο όπου συναντώνται οι ανθρώπινες αξίες, οι εξελίξεις της επιστήμης, η κοινωνική αντίληψη του σύγχρονου κράτους με το αναπόφευκτά υψηλό κόστος που όμως θα πρέπει να μην αποτελεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο και να είναι στην χρήση του καθενός πολίτη.

Το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας και με το ν. 3089/2002 που ρύθμιζε κυρίως νομικά θέματα, καθώς όριζε τις περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει κανείς να καταφεύγει στην ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συμπληρώνεται με το ν. 3305/2005, όπου καλύπτει από πλευράς δημόσιας υγείας τα κενά που υπήρχαν στον προηγούμενο νόμο, αλλά και δίνει απάντηση και σε ορισμένα θέματα, αν θέλετε, οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, απόρροια αυτής της εφαρμογής. Είναι ένα σύγχρονο και πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει από κάθε πλευρά όλα τα ζητήματα.

Από το ν. 3305/2005 απορρέει η δυνατότητα και η υποχρέωση αφ’ ενός μεν της εκδόσεως Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και των μονάδων της κρυοσυντήρησης και επιπλέον οι όροι της κάλυψης από πλευράς των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των ανασφάλιστων μέσα από τα προνοιακά προγράμματα της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικά Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που προβλέπεται από το νόμο άρχισε να λειτουργεί από το πρώτο διάστημα ψήφισης του νόμου και, παρά τις δυσκολίες -τώρα σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η δυνατότητά της να παρέχει αυτό που είναι υποχρεωμένη από τον νόμο- προχώρησε στη σύνταξη των απαραίτητων στοιχείων, έτσι ώστε, έχοντας και την απάντηση από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων, να προχωρήσει στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Ταυτόχρονα, προχώρησε και επεξεργάστηκε και το Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας και αυτή η καθυστέρηση οφειλόταν κυρίως στην υποχρέωσή μας να ενσωματώσουμε -και το ξέρετε πάρα πολύ καλά- τις κοινοτικές οδηγίες που αφορούσαν τα θέματα μεταμοσχεύσεων ιστών και οργάνων. Μέσα από εκεί παρεχόταν το γενικό πλαίσιο και η περαιτέρω εξειδίκευση είναι στην τελική φάση της επεξεργασίας και θα ολοκληρωθεί.

Για το θέμα της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος και για την κάλυψη, νομίζω πως είμαστε στην τελική φάση της επεξεργασίας. Θα σας εξηγήσω, έχοντας και τα καινούργια στοιχεία που θα μου πείτε, και νομίζω πως είμαστε στη φάση, όπου πράγματι μία σημαντική εξέλιξη της επιστήμης έρχεται να ενσωματωθεί στις καθημερινές ανάγκες της κοινωνίας –επαναλαμβάνω- σε μια χώρα όπου το δημογραφικό πρόβλημα είναι έντονο.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Γείτονας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, για την ταμπακιέρα δεν μου είπατε πάλι, δεν δεσμευθήκατε. Αυτό το Διάταγμα κόκαλα έχει; Όλο είναι σε επεξεργασία. Πότε θα εκδοθεί; Διότι αλλιώς, ο νόμος παραμένει ανενεργός ουσιαστικά. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο Διάταγμα εκείνο για την ασφαλιστική κάλυψη.

Όπως έχω σημειώσει και στη γραπτή μου ερώτηση, υπάρχουν περίπου τριακόσιες χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια, τα οποία χρειάζονται την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και αυτά αυξάνουν συνεχώς. Δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικό, όπως είπατε και εσείς και συμφωνούμε σε αυτό, επειδή έχουμε και δημογραφικό πρόβλημα, είναι και μια εθνική προτεραιότητα. Υπήρξε το πλαίσιο στην αρχή το 2002, συμπληρώθηκε με το ν. 2005, όμως από εκεί και πέρα μένει κενό γράμμα ο νόμος.

Όσο δε για την Αρχή που είπατε, δεν είναι μόνο το Διάταγμα, το οποίο θα καλύψει τα ζευγάρια ασφαλιστικά για να πληρώνονται βασικά οι δαπάνες, διότι, όπως εσείς ξέρετε καλύτερον εμού και ως γιατρός, κάθε προσπάθεια κοστίζει από 1.500 μέχρι 4.500 ευρώ. Το κάθε ζευγάρι μπορεί να κάνει και δύο και τρεις προσπάθειες, άρα κοστίζει 10.000 ευρώ αυτή η υπόθεση. Τα ζευγάρια νόμισαν ότι αναπτερώθηκαν οι ελπίδες τους, όταν είπαν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύψουν τις δαπάνες. Έκτοτε δεν το βλέπουν και χρειάζεται, πιστεύω, να επισπεύσουμε σε αυτό το ζήτημα. Είναι ανάγκη να επισπεύσουμε. Περίμενα σήμερα ότι θα δεσμευθείτε. Έχω κάνει επανειλημμένες ερωτήσεις, παίρνω υποσχέσεις. Τώρα μου είπατε ότι είναι στην τελική φάση επεξεργασίας. Εγώ θα ήθελα να μου δώσετε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αλλά βέβαια, κύριε Υπουργέ, λυπάμαι που θα το πω, τι απαιτήσεις να έχω, όταν συζητάμε και με αυτήν την ερώτηση, με την υγεία στην εντατική; Πραγματικά ζούμε σε μια περίοδο, θα έλεγα, μιας σκόπιμης απαξίωσης και εγκατάλειψης του ΕΣΥ. Τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και το ξέρετε. Άλλα συμφωνήσατε με τους γιατρούς, άλλα έφερε εδώ ο κύριος Υπουργός. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι σημαντικές. Τα νοσοκομεία έμειναν ακόμα και από υγειονομικό υλικό. Πού θα πάει; Πάντα υπήρχαν προβλήματα, κύριε Υπουργέ, στο ΕΣΥ, κανένας δεν το αμφισβητεί, αλλά αυτό το χάλι πραγματικά δεν υπήρξε ποτέ. Η Κυβέρνηση αγρόν αγοράζει και ο κύριος Υπουργός περί άλλων μεριμνά και τυρβάζει, όπως λένε πολλοί, τον εαυτόν του ως διάδοχον ετοιμάζει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχετε το λόγο, κύριε Υφυπουργέ, για να δευτερολογήσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν συμμερίζομαι απόλυτα τις απόψεις σας, κύριε συνάδελφε, και ξέρετε και την προσωπική εκτίμηση που σας έχω. Εκτός από τα προβλήματα που υπάρχουν και πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και μεγάλες παρεμβάσεις και τομές. Υπογράψαμε και συζητάμε μεθαύριο την Τετάρτη τη συλλογική σύμβαση, η οποία μέχρι και αύριο, μέχρι και την τελευταία στιγμή, συνεχώς βελτιώνεται σε όλες τις πτυχές, και στα οικονομικά μεγέθη και στα θεσμικά, έτσι ώστε να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας. Από τότε που εγώ ήμουν στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος ως αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αυτό αποτελούσε πάγια διεκδίκηση. Έρχεται τώρα, λοιπόν, η στιγμή αυτό να πραγματοποιηθεί.
Για να σας απαντήσω για το συγκεκριμένο, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Εθνική Αρχή της Ιατρικά Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής δεν προβλεπόταν με τίποτα πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και άρχισε να λειτουργεί σχεδόν από το μηδέν. Δεν υπήρχε ούτε γραφική ύλη. Αυτή, λοιπόν, οργανώθηκε. Δημοσιεύθηκε και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που καλύπτει όλο το πλέγμα των αρμοδιοτήτων. Στο μεσοδιάστημα έχει εκδώσει και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με πάρα πολλά ζητήματα. Αναφέρομαι σ’ ένα μόνο, στη δυνατότητα για την καθοδήγηση των οροθετικών από AIDS και τη δυνατότητά τους να προχωρούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπλέον όμως σας λέω ότι θέλει το Προεδρικό Διάταγμα αυτό να μην αφήνει κανένα απολύτως κενό. Δεν θέλουμε δηλαδή να μείνουν ακάλυπτες περιπτώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και επιπλέον, παρά το γεγονός ότι είναι συμβουλευτικού, αν θέλετε, χαρακτήρα και οι προτάσεις που μπορεί να ήρθαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, επειδή παρατηρείται μία πολύ μεγάλη διαφορά στις τιμές οι οποίες προτείνονται με αυτές που προτείνει η Εθνική Αρχή και που και εμείς βλέπουμε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν, προσπαθούμε να βρούμε τη μέση οδό, έτσι ώστε να καλύπτεται σχεδόν, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο ποσοστό. Για τη μεν φαρμακευτική αγωγή η πλήρης κάλυψη είναι δεδομένη. Θέλουμε και τα υπόλοιπα στοιχεία να είναι στο ύψος που πράγματι πρέπει να είναι, έτσι ώστε, εκτός από τα αποτελέσματα στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας, να μην βάζει και σε πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις και περιπέτειες τους ασφαλισμένους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ένα χρονοδιάγραμμα όμως!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είναι ένα επίμονο Προεδρικό Διάταγμα και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, διότι το θέμα έχει πάρα πολλές και δύσκολες πτυχές, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν και οικονομικά και τεχνικά και νομικά, ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως κενό. Νομίζω ότι είμαστε στην τελική φάση και δεν θα έχετε την ευκαιρία να επανέλθετε άλλη φορά με ερώτηση και συζήτηση σ’ αυτήν τη Βουλή. Εγώ και πάλι να σας συγχαρώ, διότι αυτό το θέμα το έχουμε πολλές φορές συζητήσει και μαζί και στις γραπτές απαντήσεις που δίνω στις ερωτήσεις.Ευχαριστώ πολύ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Δεσμευθείτε με ένα χρονοδιάγραμμα, κύριε Υπουργέ!