RSS

4.4.09

Dna Fragmentation - Κατάτμηση dna σπέρματος. Ένας ύπουλος εχθρός της γονιμότητας

ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ D.N.A. (DNA FRAGMENTATION) ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Το σπερμοδιάγραμμα αποτελεί την πρώτη εξέταση που πραγματοποιείται στο σπέρμα και παρουσιάζει ενδείξεις για την ποιότητά του.

Ωστόσο με το απλό σπερμοδιάγραμμα είναι αδύνατο να εξετασθούν άλλες παράμετροι όπως για παράδειγμα ο κατακερματισμός του DNA των σπερματοζωαρίων. Πιο συγκεκριμένα, υψηλός βαθμός «σπασιμάτων» στο DNA των σπερματοζωαρίων ευθύνεται για το χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης σε προσπάθειες εξωσωματικής, για την χαμηλή ποιότητα των εμβρύων, για την αποτυχία εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα αλλά και για το μεγάλο ποσοστό αποβολών μετά από προσπάθεια IVF. Όταν το ποσοστό των «σπασιμάτων» είναι μεγαλύτερο από 30% τότε πιθανώς η υπογονιμότητα να οφείλεται σε αυτόν τον λόγο. Ο κατακερματισμός του γενετικού υλικού προκαλείται κυρίως από την έκθεση σε τοξίνες ή χημικά που προέρχονται είτε από την ατμόσφαιρα είτε από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τη δίαιτα που ακολουθεί κάθε άνθρωπος.

Μερικές από τις πιο δραστικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε αυτήν την περίπτωση, ώστε να μειωθεί το πρόβλημα, είναι: 1) η διακοπή του καπνίσματος 2) η διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ 3) η διακοπή κατανάλωσης τροφίμων με χημικά συντηρητικά 4) η κατανάλωση γευμάτων με λαχανικά και φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Σε κάποιες περιπτώσεις και με τη συμβουλή του γιατρού η επιπλέον λήψη κάποιων βιταμινών (συνήθως C και E) αλλά και ιχνοστοιχείων μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξέταση (η λεγόμενη απόπτωση) για την εύρεση του ποσοστού του κατακερματισμένου DNA των σπερματοζωαρίων, δεν είναι εξέταση ρουτίνας και πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μετά από κατάλληλη συμβουλευτική από τον γιατρό και τον βιολόγο.


http://anaparagogi.gr/blog/?p=

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Περισσότερα για το θέμα από το Ευρωπαικό Συνέδριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής - Βαρκελώνη Ιούλιος 2008

*Μετάφραση της ανακοίνωσης του Ευρωπαικού συνέδριου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής - Βαρκελώνη Ιούλιος 2008


Βαρκελώνη, Ισπανία
: H ενδοκυτοπλασμική έγχυση σπέρματος (ICSI), όπου ένα σπέρμα εγχέεται σε ένα ωάριο για να το γονιμοποιήσει, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να βοηθήσει τους υπογόνιμους άντρες. Αν και το σπέρμα που επιλέγεται για τη διαδικασία μπορεί να εμφανιστεί αρκετά κανονικό, οι ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει ότι πολλά από αυτά έχουν στην πραγματικότητα ζημιά στο DNA, η οποία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες της εγκυμοσύνης.
Ο κ. Conrado Avendaρo, από το ίδρυμα Jones για την αναπαραγωγική ιατρική, στο Norfolk, της Βιρτζίνια, των ΗΠΑ, και οι συνάδελφοί του μελέτησαν μια ομάδα υπογόνιμων αντρών με μέτρια και σοβαρή τερατοσπερμία, όπου το μεγαλύτερο μέρος του σπέρματος φαίνεται ανώμαλο. Είπε στο 24ο ετήσιο συνέδριο της ευρωπαϊκής κοινωνίας της ανθρώπινης αναπαραγωγής και της εμβρυολογίας, σήμερα (Τρίτη, 8 Ιουλίου) ότι, σε αυτήν την ομάδα ατόμων, ο εμβρυολόγος θα επέλεγε κανονικά το καλύτερο φαινομενικά σπερματοζωάριο για την έγχυση. " Αυτό θα γινόταν χαρακτηριστικά με την ανάλυση της μορφής του σπέρματος κάτω από ένα μικροσκόπιο, " είπε. " Ένα «καλό» σπερματοζωάριο με αυτό το κριτήριο θα είχε ένα κανονικό ωοειδές κεφάλι και μια μακριά ευθεία ουρά. Εντούτοις, η έρευνά μας έχει δείξει ότι η εμφάνιση μπορεί να είναι παραπλανητική." Ο κ. Avendaρo και οι συνάδελφοι μελέτησαν τα σπερματοζωάρια από δέκα υπογόνιμους άντρες και διαπίστωσαν ότι, παρά το ότι εμφανίζονταν να είναι απολύτως κανονικά, πολλά από αυτα είχαν ζημιά στο DNA (κατάτμηση DNA). " Στη στερεότυπη διαδικασία ICSI, ο εμβρυολόγος επιλέγει το καλύτερο οπτικά σπερματοζωάριο κάτω από το μικροσκόπιο, αλλά θα μπορούσε να είναι ελλατωματικό, " είπε. " Το σπερματοζωάριο με ελλατωματικό DNA έχει μια ιδιαίτερα επιβλαβή επίδραση στη δυνατότητα να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη. Ακόμα κι αν το χαλασμένο σπέρμα χρησιμοποιηθεί και η γυναίκα μείνει έγκυος, οι πιθανότητες για αποβολή είναι σημαντικά υψηλές."

Οι ερευνητές σύγκριναν τα επίπεδα τεμαχισμού DNA στο σπέρμα από την υπογόνιμη ομάδα με αυτήν από τα γόνιμα άτομα. Η μελέτη διεξήχθη με ταυτόχρονη εξέταση της κανονικής μορφολογίας σπέρματος χρησιμοποιώντας face contrast και της κατάτμησης DNA με μικροσκόπηση φθορισμού. Η μορφολογία του σπέρματος αξιολογήθηκε σε 400 τυχαία επιλεγμένα κύτταρα ανά δείγμα. Όταν βρισκόταν ένα σπερματοζωάριο με κανονική μορφολογία, το φως γινόταν φθορισμού για να καθορίσει την ακεραιότητα του DNA. Το σπέρμα με κανονική μορφολογία από την γόνιμη ομάδα δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο κατάτμησης DNA. Αλλά στα υπογόνιμα άτομα, από 20 έως 66% του κανονικού φαινομενικά σπέρματος είχε χαλασμένο DNA. " Η προέλευση της κατάτμησης του DNA μπορεί να είναι πολυπαραγοντική, " είπε ο κ. Avendaρo. " Έχουν μελετηθεί περισσότερο η οξειδωτική πίεση (που κυρίως οφείλεται στις μολύνσεις στα αναπαραγωγικά όργανα) και η απόπτωση, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η ανώμαλη ορχική θέρμανση θεωρούνται ότι αυξάνουν το ποσοστό της κατάτμησης DNA στο σπέρμα."

Οι ερευνητές εφαρμόζουν τώρα την αξιολόγηση της κατάτμησης DNA στα ζεύγη με αντρικό παράγοντα υπογονιμότητας. " Τα προκαταρκτικά αποτελέσματά μας, που χρησιμοποιούν αυτήν την νέα μέθοδο αξιολόγησης, παρουσιάζουν σαφή αρνητικό συσχετισμό μεταξύ του ποσοστού της κατάτμησης του DNA στο σπέρμα, της ποιότητας των εμβρύων και της έκβασης μιας εγκυμοσύνης" είπε ο κ. Avendaρo"

Διαφορετικές ερευνητικές ομάδες έχουν δείξει ότι εκτός από την επίδραση στη κανονική εμβρυική ανάπτυξη, η γονιμοποίηση με τα χαλασμένα σπερματοζωάρια μπορεί να επιδράσει και στην γέννηση ενός μωρού και μπορεί να συνδεθεί με αυξανόμενες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, δευτερεύοντα ή σημαντικά γεννετικά προβλήματα, και ακόμη και τον καρκίνο παιδικής ηλικίας, " είπε ο κ. Avendaρo. " Η εργασία μας έχει δείξει ότι η κανονική μορφολογία σπέρματος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοναδική ιδιότητα για την επιλογή του σπερματοζωαρίου για ICSI. Οι νέες μέθοδοι που επιτρέπουν ακριβή διαχωρισμό των σπερματοζωαρίων με άθικτο DNA πρέπει να αναζητούνται."

Η βιολογία του σπέρματος έχει λάβει πολύ λιγότερη προσοχή μετά την εισαγωγή και επιτυχία της ICSI τεχνικής, λένε οι ερευνητές. " Εφόσον η διαδικασία ICSI παρακάμπτει τη φυσική επιλογή σπέρματος, πιστεύουμε ότι τα επιβλαβή αποτελέσματα της έγχυσης ενός σπερματοζωαρίου με κατάτμηση DNA πρέπει και μπορούμε να τα αποφύγουμε. Η περαιτέρω έρευνα στη βιολογία του σπέρματος είναι ουσιαστική εάν πρόκειται να αποφύγουμε τα προβλήματα στο μέλλον, " είπε ο κ. Avendaρo.


http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-07/esfh-nsm070708.php

* H μετάφραση έγινε από το http://over35.ivftalk.gr